BEZBEDNOSNO RASKRŠĆE SRBIJE: U Skupštinu stiže Zakon o vojnoj neutralnosti

Vojna neutralnost je tema koja se iznova nameće, iako Srbiji niti ko nudi niti je uslovljava članstvom u nekom vojnom savezu. Sada i DSS podnosi predsedniku Skupštine predlog Zakona o vojnoj neutralnostI, što je i tema večerašnjeg Usijanja dana.

Podsetimo, još krajem 2019. godine predsednik Republike je najavio Rezoluciju parlamenta o vojnoj neutralnosti, dok još od 2007.godine postoji Deklaracija Skupštine Srbije o teritorijalnom integritetu, koja se u jednoj od tačaka bavi i definisanjem države kao vojno neutralne. Ipak, izvan te jedne tačke Deklaracije nema nikakve odrednice o tome u Ustavu, niti zakona.

Da li je vojna neutralnost uopšte moguća i da li bi njeno definisanje novim aktom značilo i vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, tema je Usijanja dana u kojem gostuje Marija Ignjatijević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Na istu temu razgovarali smo i sa generalom Draganom Paskašem, bivšim načelnikom Generalštaba, te Bojanom Dimitrijevićem, istoričarem i nekadašnjim pomoćnikom ministra odbrane.

Izvor: (Espreso/Kurir.rs)