DETALJNA PROGNOZA MARKA ČUBRILA ZA NAREDNI PERIOD: Vremenske prilike biće pod uticajem ANTICIKLONA, evo šta nam to donosi!

Poznati meteorolog Marko Čubrilo izneo je svoja predviđanja o vremenskim prilikama za period pred nama.

U ponedeljak promenljivo oblačno uz slab i umeren, na istoku povremeno i jak, severozapadni vetar. Najniža temperatura od 1 do 6 °S, najviša od 14 do 19 °C, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U utorak na jugu i istoku mestimično sa slabom kišom. Najniža temperatura od 2 do 8 °C, najviša od 15 do 20 °C. Isto i u sredu, s najnižom temperaturom od 3 do 10, najvišom od 16 do 20 °C.

Od četvrtka promenljivo oblačno, u petak i za vikend mestimično sa kišom, a više padavine očekuje se u Vojvodini, navodi se na sajtu RHMZ, a prema mesečnoj prognozi za Srbiju čini se da će se kišno vreme protegnuti do sredine aprila.

Marko Čubrilo na svojoj Fejsbuk stranici najavljuje za naredne dane “pravo proleće”.

– Od nedelje vremenske prilike nad nama biće pod uticajem anticiklona koji će donositi stabilno i prijatno toplo vreme. Jezgro tog anticiklona će verovanto biti malo zapadnije od našeg regiona te će najtoplije biti na zapadu i jugozapadu koji će biti najbliže toplom prodoru koji će ići po zapadnoj periferiji tog anticiklona. Nad istokom regiona takođe toplo ali ne kao na zapadu. Jutarnji minimum najverovatnije od -1 na istoku do oko +6 na zapadu regiona, a dnevni maksimum od +14 na istoku do oko +22 na jugozapadu regona, pongede i koji stepen više od toga – kaže Čubrilo.

Ipak, na samom startu aprila očekuje zahlađenje.

– Izmenom sinioptike oko 01.04. preko Skandinavije ka zapadnim i centralnim predelima Evrope uslediće jak prodor vlažnog i hladnog maritimno-polarnog vazduha. Danas modeli opet imaju zapadniju putanju tog prodora, tako da bi se naš region posle prolaznog zahlađenja sa kišom i nižim i snegom u višim planinama koje se očekuje oko 03.04. našao u toplom sektoru razvijajućeg ciklona nad Mediteranom – navodi meteorolog.

AUTOR: Republika