MEDIJSKI RADNICI IZ MAKEDONIJE ZAHVALILI PREDSEDNIKU VUČIĆU: Hvala za vakcine koje ste nam besplatno dali!

Predsedniče, u ime medijskih radnika iz Makedonije i članova Makedonske asocijacije novinara, hvala vam što ste nam bezrezervno pomogli u borbi protiv kovida 19, što ste nam besplatno dali vakcine i celu medicinsku logistiku zdravstvenog sistema Srbije i za medijske radnike i za sve građane Makedonije.

– Uz potpunu podršku, humanost i soldarnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Makedonska asocijacija novinara i Udrženje novinara Srbije, prvi smo sproveli, najhumaniju i najmasovniju operaciju spašanjavnja života medijskih radnika obezbedivši vakcine protiv kovida 19.

– Zahvaljujući predsedniku Srbije, mi smo otvoili vrata da se vakcinišu preko 10.000 ljudi u regionu iz različitih sektora.

To je samo jedan primer naše uspešne saradnje. Tu su i redovne konsultacije u oblasti unapređenja zakona, njihove primene i direktna pomoć novinarima kada je to potrebno.

Ovo je samo jedan primer uspešne regionalne saradnje između Makedonije i Srbije i to u ovo vreme, nevreme svetske pandemije, kada samo oni sa snažnom voljom i vizijom uspevaju da izađu kao pobednici.

U ovo teško vreme za celi svet, Srbija, pod vodstvom predsednika Vučića je pobednik po svim parametrima, počevši od ekonomskih, pa sve do borbe protiv kriminala i korupcije.

Makedonska asocijacija novinara snažno podržava čvrstu regionalnu saradnju, koja ovde danas treba da dobije tri nova benefita za sve građane regiona i novo ime.

Zato, mi iz Makedonske asocijacije novinara predlažemo formiranje regionalne, balkanske asocijacije novinarskih udruženja.

Da zajedno sarađuju novinari iz Srbije, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Bugarske… da razmenjuju informacije o statusu i problemima novinara, da razmenjuju iskustva i zajedno predlažu resenja za medijske reforme, boreci se za prava svakog od nas i za brže postizanje evropskih standarda.

Nije nista novo reći da bi tako bili jači, sa vise potencijala i iskustva, bili bi glasniji i slobodniji i time pridoneli bržem članstu zemalja zapadnog balkana u Evropskoj uniji.

Predlažem i skromno očekujem da odavde krene takva inicijativa, da dobijemo podršku od lidera regiona, a da Srbija bude lokomotiva tog procesa.

U prilogu ovoj inicijativi govori i stanje da današnji novinar je zavisan od znanja i tehnoloških vestina više od bilo kada.

Danas, mediji više nisu ni lokalani ni regionlani, već globalni zahvaljujući internetu i portalima koji su dostupni na svakoj tački globusa.

Danas je konkurencija na tržištu informacije, analize i komentara veća i napornija nego bilo kada ranije.

To traži novinare vece pismenosti, većeg znanja i mnogo timskog rada.

Da, svi novinari u svetu su danas konkurencija jedni drugima upravo zbog globalne dostupnosti informacije.

Vremena su teška, ali izbora nema. Treba opstati i ostati na povrsini boreći se svim raspoložimvim sredstvima do nekih boljih dana.

Svim kolegama u regionu, želim status i slobodu koji imaju novinari u Evropi. Mi idemo ka njima, udruženi iz regiona stigli bi brže.

IZVOR: Republika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *