NEGATIVAN PCR TEST ISPRAZNIO SKIJALIŠTA: U Srbiji nije potreban, kakvo je stanje u regionu?

U Sloveniji od skijaša traže i negativan PCR test da bi mogli da skijaju na stazama, u Srbiji je dovoljno pridržavanje osnovnih epidemioloških mera zaštite

Na srpskim skijališta skijanje, uz pridržavanje osnovnih epidemioloških mera, dozvoljeno je tokom zimske sezone. Dovoljno je držati propisanu distancu, ne praviti gužvu, nositi masku u zatvorenim prostorijama i voditi računa o zdravlju. U Sloveniji je druga situacija – tamo da bi i lokalno stanovništvo pristupilo skijaškoj stazi, uz ski pass moraju da pokažu i negativan PCR test.

Skijaški centri u devet od 12 slovenskih statističkih regiona ponovo su otvoreni u subotu, ali zbog lošeg vremena i komplikovane procedure testiranja na korona virus, na skijalištima nije bilo mnogo skijaša.

Za ulaz na skijališta neophodan je negativan test ne stariji od 24 časa i obavljen u Sloveniji, javlja slovenačka agencija STA.

Neki skijaški centri, poput Pohorja, organizovali su testiranje na ulazu na svoje skijaške staze, skijaši Vogela moraju da se zaustave u dolini u Bohinjskoj Bistrici da bi se testirali, a oni koji dolaze u Krvavec moraju da se sami organizuju.

Testiranje nije obavezno za decu uzrasta do 12 godina, ako skijaju sa roditeljima. Takođe, testiranje nije obavezno za profesionalne sportiste, trenere i ostalo osoblje potrebno za treninge i takmičenja.

Na skijalištima u Bosni i Hercegovini slična je situacija kao i u Srbiji – uz pridržavanje epidemioloških mera distance i nošenje maske u zatvorenim prostorima skijališta, skijašima je dozvoljen slobodan pristup skijaškim stazama. Epidemiolozi u svim zemljama ipak ističu isto – bez obzira što je skijaška staza otvoren prostor, oprez je i dalje nužan.

Izvor: SrbijaDanas/Agencije