PREDSEDNIK AMERIKE U BEOGRADU? Da li će Tramp stići u Srbiju odmah posle izbora

Donald Tramp ozbiljno razmatra mogućnost da posle reizbora za predsednika SAD u okviru “balkanske turneje” već u novembru poseti našu zemlju. Oduševio ga podatak da ga u SAD podržava čak 89 odsto Srba.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp mogao bi već krajem ove godine da poseti Srbiju! Prema tvrdnjama medija i njihovih odlično obaveštenih diplomatskih izvora, Tramp sa najbližim saradnicima ozbiljno razmatra mogućnost da u slučaju pobede na predsedničkim izborima u SAD 3. novembra svoj drugi mandat u diplomatskom smislu započne “balkanskom turnejom”, u okviru koje bi posetio i Srbiju!

Najpopularniji u Srbiji

Kako tvrde upućeni, Trampov protokol već je isplanirao i neke detalje “balkanske turneje”. U okviru nje, prva destinacija bila bi Beograd, i to iz više razloga.

Pre svega, jedna od presudnih činjenica u donošenju odluke o planiranju “balkanske turneje” bilo je istraživanje IRI-ja (Međunarodni republikanski institut, prim. aut.), u kome se navodi da će čak 89 odsto Srba u SAD glasati za Trampa. Takođe, predsednika Amerike oduševljavaju i tvrdnje koje je dobio iz više izvora da je on u Srbiji danas popularniji nego u svim ostalim evropskim zemljama. U prilog tome govori i najava dolaska njegove ćerke i, još važnije, vrlo bliske saradnice Ivanke Tramp u Beograd. Njena poseta mogla bi da bude svojevrsna “prethodnica”, posle koje bismo mogli da govorimo i o definitivnom dolasku samog Trampa na već pripremljen teren. Ma koliko bio spontan i neposredan, on je ipak predsednik SAD i zna se pod kojim i kakvim uslovima može da poseti neku zemlju – objašnjavaju diplomatski izvori.

Oni podsećaju i da je nedavno sam Tramp, prilikom potpisivanja tzv. sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, pomenuo da bi voleo da obiđe ove krajeve.

Donald Tramp, Melanija Tramp, Baron Tramp

Foto: Profimedia

– Tada mu je i predsednik Vučić uputio poziv da dođe, a i sve što je dogovoreno u Vašingtonu tog dana predstavlja odličan temelj za dalju saradnju. Taj dokument je jedan od važnijih aduta u njegovoj predizbornoj kampanji, u kojoj je glavni akcenat stavio na stvaranje trajnog mira na Bliskom istoku, ali i u ovom regionu. Ako Tramp trijumfuje 3. novembra, šanse da ga vidimo u Beogradu bile bi zaista velike. Štaviše, nije isključeno da upravo Srbija bude i centralna zemlja u toj “balkanskoj turneji” jer radna verzija plana posete predviđa da čak Tramp prenoći u Beogradu, pa odavde nastavi put u Prištinu i dalje – zaključuju sagovornici upućeni u ova dešavanja.

Komentarišući mogućnost eventualnog Trampovog dolaska u Srbiju, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da bi ga takav epilog veoma radovao.

– Bio bi i red da nam dođe Tramp jer je, podsetiću vas, poslednji američki predsednik koji je posetio našu zemlju bio još Džimi Karter u junu 1980. To bi u svakom slučaju bila istorijska poseta, i znak strateške saradnje Srbije i SAD – ocenjuje Dačić.

Vučićeva zasluga

S njim je saglasan i Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost, koji podseća da su Srbi i Amerikanci decenijama bili saveznici i da to treba da postanemo ponovo.

– Predsednik Vučić je daleko najcenjeniji i najpoštovaniji lider u regionu, ali i u novijoj srpskoj istoriji, a mogućnost Trampove posete Beogradu upravo to i potvrđuje. Nijedan predsednik SAD nije bio u Beogradu još od 1980. godine. I zato je, između ostalog, značaj vašingtonskog sporazuma zaista istorijski – konstatuje Rajić.

Izvor: Informer.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *