PROLEĆE DOŠLO, ALI ZIMA NE PROLAZI! Evo kakvo nas vreme čeka do polovine aprila!

IAKO nam je danas kalendarski stiglo proleće, hladno vreme i niske temperature govore suprotno. Do kada ćemo morati da nosimo zimske jakne i kape, i kada ćemo dobiti vreme u skladu sa godišnjim dobom? Kako tvrdi prognostičar Branko Bjelić, izgleda da ćemo na lepo vreme morati još malo da pričekamo.

Kako je Bjelić najavio, prvog dana proleća u našoj zemlji je umereno oblačno vreme i u drugom delu dana u jugozapadnim i južnim predelima očekuje se kiša. Padavine će se nastaviti i tokom noći, a sneg će biti moguć samo u brdskim i planinskim predelima u južnoj Srbiji.

21. – 23. mart
U ovom periodu u Srbiji se, kako je najavljeno, očekuje uglavnom hladno vreme. U nedelju i ponedeljak biće suvo jedino u Vojvodini, dok će u ostalim delovima Srbije biti oblačno sa kišom i snegom, uglavnom tokom noći i u jutarnjim satima.

Na planinama i brdima u ovom periodu moguć je sneg koji će iznad 50 metara nadmorske visine biti između 20-30 centimetara.

Od utorka se očekuje prestanak padavina i postepeno razvedravanje. Duvaće umeren, povremeno jak severni i severozapadni vetar.

U brdima i na planinama su mogući smetovima, kao i poteškoće u saobraćaju izazvane velikim snegom, upozorava Bjelić.

24. – 28. mart
Prema prognozama Bjelića, krajem marta biće stabilno i suvo vreme, uz pojavu naglih, slabih i umerenih mrazeva.

Sredinom 3. dekade marta temperature će se u jutarnjim časovima kretati od -8 do -3 stepena Celzijusovih, da bi naredne nedelje one iznosile od -3 do +3, dok će dnevne iznositi 4 do 8 stepena, da bi se krajem nedelje i one povećale na 9 do 15 stepeni Celzijusa.

29. mart – 4. april
Prve nedelje aprila će u većem delu naše zemlje biti prosečno toplo, dok će u Vojvodini i Zapadnoj Srbiji biti toplije vreme za ovo doba godine.

Tokom celog perioda biće više pljuskova, dok je krajem marta moguća i susnežica i sneg na višim planinama, sa nadmorskom visinom preko 1700 metara (Kopaonik…)

Jutarnja dnevna temperatura u tom periodu biće između 3 do 8 stepeni, u Timočkoj krajini od 1 do 3 stepena, dok će najviša dnevna temperatura iznositi 14 do 20 stepeni u većem delu Srbije, dok će takođe u Timočkoj krajini biti nešto niža.

5. – 11. april
U ovom periodu u Negotinskoj krajini biće svežije vreme i niža temperatura, a u većem delu Srbije prosečno toplo i suvo. U Mačvi i Bačkoj biće prosečno vlažno za ovo doba godine.

12. – 18. april
U većem delu zemlje svežije i vlažnije vreme, dok će u Vojvodini biti prosečno toplo i prosečno vlažno. U Šumadiji se za tada očekuje prosečno toplije i prosečno vlažnije vreme.

U ovoj nedelji će, kako navodi Bjelić, biti česta pojava kiše i lokalnih pljuskova, koji će sredinom prve i početkom druge dekade aprila biti praćeni i grmljavinom. Na visokim planinama očekuje se sneg.

IZVOR: Republika