PUTIN ODRŽAO HITNU SEDNICU SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST: Ključna tema bila ulazak Finske u NATO

Osim Šojgua i Putina sastanku su prisustvovali i premijer Rusije Mihail Mišustin.

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je danas sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost o toku specijalne vojne operacije u Ukrajini, ali i o potencijalnim pretnjama ukoliko Finska i Švedska postanu članice NATO-a, saopštio je Kremlj.

– Na sastanku su prisutni razmenili mišljenja o odluci Švedske i Finske da uđu u NATO, kao i o potencijalnim pretnjama po bezbednost Rusije koje proističu iz ovih odluka – rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je zatim dodao da je, pored aktuelnih pitanja koja su bila na dnevnom redu, ministar odbrane Sergej Šojgu obavestio prisutne o napretku specijalne operacije u Ukrajini.

Osim Šojgua i Putina sastanku su prisustvovali i premijer Rusije Mihail Mišustin, šef administracije Kremlja Anton Vaino, zamenik predsednika Saveta za Nacionalnu bezbednost Dmitrij Medvedev, direktor FSB-a Aleksandar Bortnikov i mnogi drugi.

Podsetimo, juče je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da bi pristupanje Finske Severnoatlantskom savezu “sigurno predstavljalo pretnju za Rusiju”.

– Moskva će analizirati posledice takvog koraka po sopstvenu bezbednost – rekao je Peskov.

U međuvremenu se, povodom odluke Finske oglasilo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

– Ulazak Finske u NATO je radikalna promena u spoljnoj politici zemlje. Rusija će biti prinuđena da preduzme korake odmazde, kako vojno-tehničke, tako i druge prirode, kako bi zaustavila nastajanje pretnji po njenu nacionalnu bezbednost – navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: Srbija Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *