Šef ruske obaveštajne službe izneo frapantne detalje: Ovaj veliki naučnik bio je poznati ruski agent!

Dmitrij Mendeljejev, jedan od najvećih hemičara ikada, bio je jedan od najpoznatijih agenata ruske obaveštajne službe u 19. veku, rekao je Sergej Nariškin, direktor ruske spoljno-obaveštajne službe, u intervjuu za list “Istorik”.

Nariškin je primetio da su pre formiranja ruske spoljne obaveštajne službe kao posebne profesionalne strukture ljudi različitih zanimanja i profesija bili uključeni u dobijanje potrebnih informacija.

– Reći ću nekoliko najpoznatijih imena: to su prvi predsednik Carskog ruskog istorijskog društva, princ Petar Vjazemski, hemičar Dmitrij Mendeljejev, geograf i istraživač Nikolaj Prževalski i pisac i diplomata Aleksandar Gribojedov. Svi su se oni manje-više bavili obaveštajnim aktivnostima, političkim i vojno-strateškim obaveštajnim podacima – rekao je Nariškin.

I druge istaknute ličnosti bile su agenti domaće obaveštajne službe. Članovi Velike ambasade Petra Velikog su se, boraveći u drugim zemljama, bavili ne samo političkom, već, moglo bi se reći, naučno-tehničkom inteligencijom, istražujući najnovija dostignuća nauke i tehnologije stranih država i njene implementacije u Rusiji, primetio je Nariškin.

Mendeljejev je svojevremeno dobio informacije potrebne za organizaciju sigurne proizvodnje bezdimnog baruta na bazi piroksilina u Rusiji. Prednosti ovog baruta bile su u tome što se njegovom upotrebom povećao domet gađanja i tačnost. Francuzi su prvi izmislili piroksilin u prahu, ali oni nisu želeli ni sa kim da podele svoje znanje.

U Rusiji je krajem 1880-ih u fabrici Ohtenski u Sankt Peterburgu organizovana proizvodnja bezdimnog baruta piroksilina za novu trocevnu pušku i poljski top.

Međutim, bilo je potrebno proizvesti takav barut koji bi se koristio za puške bilo kog kalibra, a u početku to nije bilo moguće. Bilo je mnogo problema i čak je došlo do eksplozije piroksilinske sušare.

Kako bi savladao sve tehnološke nijanse, Mendeljejev je poslat u Francusku po uputstvima ruskog Ministarstva rata 1890. godine. Putovanje je zvanično bilo čisto naučne prirode.

U Francuskoj je Mendeljejev koristio prijateljstvo sa lokalnim hemičarima. Uspeo je da se informiše o tome kako su Francuzi prevazišli greške u proizvodnji bezdimnog baruta. Dobijene informacije su zatim primenjene u proizvodnji ove supstance u Rusiji.

Izvor: Srbija Danas/Agencije