Selaković: Evropska unija je trajni interes Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da se spoljnopolitičke pozicije Srbije prilagođavaju novonastalim okolnostima na međunarodnom planu, ali da su prioriteti već duže vreme nepromenljivi.

– Prvi i najvažniji interes nam je očuvanje dobrosusedskih odnosa i stabilnosti i mira u regionu, i s tim u vezi iznalaženje mirnog i pravednog rešenja za problem na Kosovu i Metohiji – rekao je Selaković za list Politika.

Prema njegovim rečima, “trajni interes je i punopravno članstvo u Evropskoj uniji, jer je to tip društva” kojem Srbija teži.

– Na bilateralnom planu, naš cilj je učvršćivanje veze za tradicionalnim prijateljima, sa Ruskom federacijom i Kinom – naveo je Selaković.

Podrška Srbima u dijaspori
Kako je dodao, jedan od najvažnijih zadataka spoljne politike Srbije je i unapređenje položaja i zaštita prava i identiteta Srba u regionu, kao i pružanje raznih vidova podrške Srbima u dijaspori.

On je rekao da bi bilo preuranjeno da u javnosti spekuliše kakve odnose Srbija očekuje da ima sa novom američkom administracijom.

– Nova predsednička administracija u Vašingtonu je u ovom času zaokupljena unutrašnjim pitanjima i tako će biti još neko vreme. U timu predsednika Džozefa Bajdena ima ljudi koji su se bavili našim regionom, i verovatno je da će Balkan i Srbija u jednom trenutku biti u žiži američke spoljne politike – rekao je Selaković.

Izvor: vesti-online.com