SLOVAČKI DIPLOMATA POSTAJE SPECIJALAC EU ZA KOSOVO! Miroslav Lajčak vodiće pregovore Beograda i Prištine

Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak biće specijalni izaslanik Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine o rešenju pitanja Kosova, saznaje se u diplomatskim krugovima u Berlinu.

Odlazeći slovački ministar spoljnih poslova dolazi na tu poziciju na predlog nemačke kancelarke Angele Merkel, koja bi se na taj način, doduše posredno, snažnije angažovala.

– Sada je ozvaničeno, i državni vrh Beograda i rukovodstvo Prištine su upoznati da će Lajčak ubuduće voditi pregovore – navodi sagovornik.

U kabinetu predsednika Aleksandra Vučića juče se nisu oglašavali povodom ovih saznanja. Miroslav Lajčak je izbor Berlina, ali ni Rusija neće imati ništa protiv, budući da je Slovak završio Moskovski državni institut za međunarodne odnose.

I prethodnih meseci spekulisalo se da bi upravo Lajčak mogao da bude izaslanik EU za Zapadni Balkan, ali potvrda nije stigla do danas.

Lajčak je dobar poznavalac prilika i iskusni političar, a već je obavljao više važnih funkcija na ovim prostorima – bio je na dužnosti specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini od 2006. do 2009. i kratko je radio u Evropskoj službi za spoljne poslove. Govori jezik koji razume ovaj region, a ima i potrebno iskustvo.

Ipak, šta to znači za Srbiju? Izvori kažu da naš državni vrh baš i nema razlog za zadovoljstvo.

– Lajčak dolazi iz Slovačke, zemlje koja nije priznala tzv. Kosovo. On će za to sve učiniti kako bi opravdao dato poverenje i još jače će se boriti za nezavisnost tzv. Kosova da bi dokazao vernost nemačkom stavu – navodi izvor iz vrha vlasti.

Angela Merkel

Foto: Profimedia

Značajnije uključivanje Nemačke u pregovore Beograda i Prištine se i očekivalo, a najavio ga je u nekoliko navrata i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Pre samo nedelju dana on je izjavio da zna ko će biti predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, ali i ocenio da će bez obzira na to koja je ličnost u pitanju, Berlin preko Brisela voditi glavnu reč u vezi sa tzv. Kosovom.

Vučić je tada ocenio da za Srbiju nastupa period koji neće biti lak.

– Kada bude određen predstavnik, a mislim da već znam ko će biti predstavnik za dijalog i verovatno za BiH, to će biti neko sa velikom podrškom i pod velikim uticajem Berlina. Bez obzira na to  koja je ličnost u pitanju, Berlin će preko Brisela voditi glavnu reč, što za nas nije lako i biće mnogo, mnogo teško – kazao je Vučić.

Visoki prestavnik EU Žozep Borelj je početkom meseca uz novi apel za spuštanje tenzija ponovio i ideju o imenovanju specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine jer je, kako je rekao, to problem  na kome treba raditi svakodnevno, a ne da se povremeno dolazi iz Berlina i Brisela da bi se nešto reklo.

– Mislim da moramo biti aktivni, ako se ništa ne uradi, problem će ostati nerešen, a put Srbije i tzv. Kosova u EU biće doveden u pitanje – ocenio je Borelj.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

On je istakao da zna da su proteklih meseci napetosti skočile između dve strane kada je reč o taksama i diplomatskim aktivnostima.

– Moramo da spustimo tenzije, da se vratimo u situaciju u kojoj je dijalog moguć – naveo je Borelj.

On je ponovio da misli da je dobra ideja da EU ima specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

– On mora biti snažno posvećen tome dok se ne postigne sporazum – rekao je Borelj.

Izvor: Blic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *