SPORAZUM BEOGRADA I PRIŠTINE: EU treba tačno da objasni šta hoće, inače će godine prolaziti uzalud

Saradnik Instituta za evropske studije, Slobodan Zečević smatra da su tokom decenije pregovora odnosi na Beograda i Prištine delimično normalizovani, ali da se konačan satus ne može rešiti u roku od nekoliko meseci, kako to najavljuje specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak.

Zečević analizira pozitivne i negativne strane decenije dijaloga Beograda i Prištine.

– Pozitivno je to što nije došlo do većih oružanih sukoba Srba i Albanaca, život na Kosovu se delimično normalizovao i postignut je nezanemarljiv stepen privredne razmene između Kosova i centralne Srbije. Negativno je svakako to što nije sproveden Prvi briselski sporazum i što nije pronađeno konačno rešenje za kosovski problem. Ni u ovom trenutku ne deluje da je rešenje na vidiku jer su pozicije Beograda i Prištine po pitanju statusa udaljene. To što Albanci od Beograda traže priznavanje, nudeći zauzvrat “priznavanje nezavisnosti Srbije”, za Srbiju je apsolutno neprihvatljivo i sa takvim pozicijama dogovori o konačnom statusu mogu da potraju i godinama – ističe Zečević.

Saradnik Instituta za evropske studije smatra da ovakva situacija dodatno može usporiti dijalog.

– Meseci koje pominje posrednik Miroslav Lajčak mogu biti dovoljni da se normalizuju odnosi, ali ne i da se reši pitanje statusa.Iako na početku pregovaračkog procesa o tome nije bilo reči, Evropska unija u svoj Pregovarački okvir o pristupanju Srbije u Uniju 2014. godine ubacuje uslov da se sa Prištinom potpiše pravno obavezujući sporazum, što je omča oko vrata Srbiji koju do tada nije imala nijedna druga zemlja kandidat za članstvo. Šta obavezujući sporazum znači, iz Brisela ni danas zvanično ne govore – zaključuje Zečević.

Izvor: Srbija Danas/kosovo-online.com