SRBIJA JE INSPIRISALA EVROPU: I “Vol Strit Žurnal” nas nahvalio zbog vakcina, podsetili su na Vučićev ključni potez

Ugledne američke novine “Vol Strit Žurnal” navode da je uspešna vakcinacija u Srbiji inspirisala mnoge evropske zemlje da spas od pandemije potraže u Kini.

U tekstu pod naslovom “Kina kovid diplomatijom širi svoj uticaj u Evropi” piše da se vlade nekih manjih evropskih zemalja obraćaju Kini za vakcine protiv kovida zbog jalove nabavke sredstava za imunizaciju od strane EU, kao i da problemi u proizvodnji vakcina ometaju borbu kontinenta protiv pandemije. Takav trend bi mogao da poveća uticaj Kine u regionu, pošto se Peking od samog početka postavio kao pouzdan saveznik u borbi protiv korona virusa.

U tekstu podsećaju da je predsednik Aleksandar Vučić zvao predsednika Kine Si Đinpinga u oktobru i apelovao je na njega da uputi Srbiji dovoljne količine vakcina. Taj dogovor je brzo ispoštovan, i prve doze su stigle u našu zemlju već u januaru.

“Vol Strit Žurnal” podseća da je Vučić razgovarao i sa Putinom, koji je takođe ekspresno odobrio isporuke vakcine “Sputnjik V” našoj zemlji.

List dalje podseća da je Evropska unija, koja kupuje vakcine za 27 država članica, odobrila tri sredstva za imunizaciju razvijena u Nemačkoj, SAD-u i Velikoj Britaniji. Međutim, Brisel je sporo potpisivao ugovore i odobravao cepiva, a proizvođači se i dalje muče da isporuče obećane doze.

Nestašica je bila još gora u evropskim zemljama koje nisu članice EU.

Do sada su se uglavnom male države na marginama EU obratile Pekingu za pomoć. Ipak, kako raste frustracija građana, sada i bitnije članice razmatraju dve kineske vakcine i još jednu razvijenu u Rusiji.

Izvor: (Espreso/Srbija Danas)