SRBIJA UBRZAVA PRELAZAK NA ORGANSKU PROIZVODNJU: Velika šansa za poljoprivrednike, ko će sve moći da se bavi ovim poslom?

Država će ubrzati proces sertifikacije organske proizvodnje, jer će taj posao umesto proizvođača, odnosno kooperanata, moći da rade hladnjačari, najavio je u Bojniku ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Organsko voće i povrće iz hladnjače “Fortis” u Bojniku prodaje se širom sveta – u Kanadi, Americi, Australiji, a zamrznuta malina prošle godine stigla je i do Kine.

Saradnjom je zadovoljno i 250 kooperanata koji se bave organskom proizvodnjom.

– U ovoj godini planiramo da sertifikujemo negde oko 350 novih organskih proizvođača koje smo pratili u protekle tri godine – najavio je Milan Avramović, direktor hladnjače “Fortis” u Bojniku.

Ministarstvo poljoprivrede podstiče razvoj organske proizvodnje u Srbiji. Za samo tri godine znatno su povećane površine kao i izvoz.

– S druge strane i sam proces sertifikacije iz klasične u organsku proizvodnju država je omogućila još jednu alataku, a to je da taj proces jedna platforma preuzme na sebe za sve svoje kooperante – objasnio je resorni ministar Branislav Nedimović.

Organska proizvodnja je velika razvojna šansa za opštine kao što je Bojnik, rekao je ministar Nedimović i istakao da ove godine ne očekuje velika odstupanja otkupne cene maline u odnosu na 2020. godinu.

Izvor: Srbija Danas