SRPSKI GENIJALAC: Vasilije (19) od jeseni na čuvenom Jejlu

Kako je ispričao Vasilije, razmatrao je i mogućnost upisa na Harvard ili Prinston, ali se na kraju ipak odlučio za Jejl.

Maturant 14. beogradske gimnazije i dobitnik ovogodišnje Svetosavske nagrade Vasilije Pantelić (19) od jeseni će biti brucoš na Jejlu, jednom od tri najbolja univerziteta na svetu.

U konkurenciji više od 40.000 srednjoškolaca iz celog sveta, on se našao među 1.500 odabranih i dobio punu stipendiju od 80.000 dolara godišnje.

Šta su ga pitali?
Kako je ispričao Vasilije, razmatrao je i mogućnost upisa na Harvard ili Prinston, ali se na kraju ipak odlučio za Jejl.

– Rođen sam i odrastao u Beogradu, ime sam dobio po pradedi, a Osnovnu školu “Ivo Andrić” na Kanarevom brdu sam završio kao đak generacije. Sada sam maturant 14. beogradske gimnazije, prirodno-matematički smer. Za Jejl sam se odlučio prošle godine nakon što sam učestvovao na dvonedeljnom onlajn seminaru na ovom univerzitetu – kaže Vasilije.

Opisujući kako je izgledao prijemni ispit, ističe da su u Americi prijemni gotovo isti za sve fakultete.

Jejl univerzitetFoto: Shutterstock

– Prijemni je organizovan u Beogradu za sve učenike koji žele da studiraju u Americi. Polagao sam matematiku i engleski, a kao dodatne predmete izabrao sam biologiju i hemiju i na testovima imao odlične rezultate. Osim samog testa, bodovale su se nagrade koje sam osvojio na međunarodnim takmičenjima, kao i eseji, koje sam pisao. Pored znanja, važna im je i ocena budućeg studenta kao ličnosti, pa sam imao preporuke profesora, kao i intervju preko Zuma.

Intervju, kako kaže, nije bio težak, a devojka koja je razgovarala s njim interesovala se za mnogobrojne detalje iz njegovog života.

– Bilo joj je interesantno što sam iz Srbije jer nikada ranije nije upoznala nikog iz naše zemlje. Pričao sam joj o školi, Beogradu, a posebno zanimljiv joj je bio moj rad u Petnici, gde sam proveo gotovo pet godina. U ovom istraživačkom centru sam bio od osmog razreda, što mi je pomoglo da se odlučim šta ću studirati. Prošao sam petnički put, naučio kako izgleda raditi eksperimente, pisati rad. Jejl pruža sjajne uslove za studiranje biologije i hemije, plan mi je da, pored osnovnih, završim master i doktorske studije. Stečeno znanje voleo bih da primenim u oblasti istraživanja lekova u farmaceutskoj industriji.

Zavisi od uslova
Mada će studirati na jednom od najboljih univerziteta na svetu, što mu otvara vrata za budući posao, on ne planira da živi u Americi.

– Po završetku školovanja voleo bih da se vratim u Evropu jer ne vidim sebe u ovom trenutku kako živim u SAD. A da li bih se vratio u Srbiju, zavisi jedino od uslova koje bih imao ovde za istraživanja. Učim ruski i nemački, možda bih u tom smeru išao – zaključuje Vasilije.

Na splavove ne idem
Mada dosta uči, Vasilije nađe vremena i za druženje s prijateljima.

– Nisam ljubitelj splavova, pa s drugarima uglavnom izlazim u kafiće ili organizujemo kućna druženja. Zanimljivo je da je to bio jedan od bitnih faktora tokom intervjua za Jejl. Osim ocena, važno im je i kako ću se uklopiti s ostalim studentima. Pošto imam iskustva sa međunarodnim kampovima, verujem da neće biti problema – rekao je Vasilije.

Izvor: Srbija Danas/Republika