SVAKO KO JE NAPRAVIO GREŠKE TOKOM PANDEMIJE KORONE BIĆE SMENJEN: Vučić sprema iznenađenje lokalnim funkcionerima?

Ako analiza vrha SNS pokaže da su gradonačelnici i predsednici opština iz njihovih redova napravili propuste tokom vanrednog stanja vezane za zaštiti stanovništva od kovida 19, oni bi neki od njih nakon izbora mogli da ostanu bez svojih funkcija iako su na izbornim listama ove partije, saznaje “Blic”.

Ta sudbina mogla bi da zadesi i gradonačelnike Valjeva, Niša pa čak i Leskovca jer vođstvo naprednjaka smatra da zbog grešaka pojedinaca iz njihovih redova, posledice ne treba da snosi partija koja ih je na ta mesta postavila.

Drugim rečima, postoje indicije da će Darko Bulatović, Slobodan Gvozdenović, pa i Goran Cvetanović, ceh za propuste vezane za korona virus, platiti nakon završenih izbora i to tako što neće dobiti podršku stranke za funkcije koje sada obavljaju.

Tako bar tvrdi izvor Blica iz vrha ove partije koji navodi da je ovo zahtev Aleksandra Vučića, lidera stranke, koji je i najavio da će se o odgovornosti svakog za napravljene greške, razgovarati nakon završetaka vanrednog stanja. Te greške su navodno najvidljivije u delovanju gradonačelnike Niša, Valjeva i donekle Leskovca, koji su i bili na čelu Kriznih štabova, zbog čega su propusti morali da se ispravljaju iz Beograda.

Njihov izvor iz vrha SNS tvrdi da su greške nekih njihovih kadrova vidljivi i u drugim sredinama i da oni neke, pored interne kritike, mogu da koštaju i funkcija na predstojećim izborima.

– Izborne liste se ne mogu menjati jer su predate, ali ono što može, to su u kadrovi koji su predviđeni za najodgovornije funkcije. To se posebno odnosi na Niš i Valjevo, ali i Leskovac i Ćupriju. Preispituju se i druge sredine gde su ispoljene slabosti u sprovođenju mera zaštite stanovništva. Slučaj Gerontološkog centra u Nišu posebno bode oči jer je inficiranje štićenika i osoblja uticalo na epidemiološku sliku ne samo u gradu već i Srbiji.

foto: Beta/Milan Obradović

Odgovornost za to snosi Krizni štab i Bulatović koji je bio na njegovom čelu, jer nisu kontrolisali realizaciju mera definisane za ove ustanove. Zbog toga je imenovan privremeni Krizni štab za Nišavski i Toplički okrug, koji je vodio Branislav Nedimović. Taj štab uspeo je ono što nije gradski, odnosno sanirao je njihove propuste. Vućića je dodatno iznerviralo i to što je u Nišu došlo do zloupotrebe pomoći za najsiromašnije sugrađane, od strane aktivista SNS, što je takođe stavljeno na dušu čelnicima grada. Ti ali i neki propusti aktuelnog rukovodstva pre korona virusa, u prvi plan za gradonačelnika Niša stavili su Draganu Sotirovski, načelnicu Nišavskog okruga- navodi sagovornik Blica.

On dodaje da je slična situacija u Valjevu.

– Korona virus zarazio je i izbornu listu valjevskih naprednjaka zbog čega je neizvesno da li će Gvozdenović ostati u fotelji gradonačelnika. Njemu se na dušu stavlja netransparentnost rada gradskog Štaba za vanredne situacije, čiji je komandant, pa čak i pokušaj zataškavanja broja zaraženih. Ono što je posebno iziritiralo vrh stranke je njegovo prozivanje sveštenstva Eparhije valjevske za navodno širenje korona virusom ali i primedbe privrednika na nenamensko trošenje novca koje su donirali kao pomoć zdravstvenim ustanovama. Ta netranparentnost oko trošenja para je dovela i do smena i ostavki Stručnog dela kriznog štaba, što je izazvalo negativne efekte u javnosti ali i jednog dela članova SNS. Upravo oni i smatraju da su ovi propusti veliki i traže od centrale stranke da Gvozdenoviću ne omoguće još jedan mandat već da tu funkciju prepuste nestranačkoj ličnost na njihovoj listi, Lazaru Gojkoviću. I Goranu Cvetanović se na teret stavljaju propusti zbog kojih još uvek zarište u ovom gradu još nije sanirano. Međutim, on za njih najverovatnije neće snositi posledice, jer su na listi SNS ljudi koji nemaju veći kredibilitet od njega – kaže sagovornik Blica.

foto: Printscreen/Youtube

Izvor: (Espreso.rs/Blic.rs)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *