Vučić: Proizvodićemo rusku vakcinu u Srbiji

Srbija će investirati koliko god bude potrebno u započinjanje domaće proizvodnje ruske vakcine Sputnjik Ve do kraja godine, izjavio je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić je za britansku agenciju Rojters kazao da su on i ruski predsednik Vladimir Putin napravili inicijalni dogodor o pokretanju procedure proizvodnje koju je opisao kao “komplikovanu i tešku”.

Grupa ruskih stručnjaka trebalo bi sledeće nedelje da poseti Srbiju kako bi razgovarali o proizvoidnji vakcine Sputnjik Ve do kraja godine.

Agencija Rojters navodi da je Srbija sa vise od 530.000 vakcinisanih, odnosno 7,5 odsto populacije na četvrtom mestu u svetu po broju vakcinisanih na 100 stanovnika, iza Izraela, Velike Britanije i SAD.

Popović: Sve spremno za dolazak ruskih stručnjaka u Srbiju
Ministar za inovacije Nenad Popović sastao se danas u Moskvi sa ruskim ministrom industrije i trgovine Denisom Manturovim, a nakon sastanka kazao je da je sve spremno za dolazak ruskih stručnjaka u Srbiju te da se očekuje da će Srbija u budućnosti proizvoditi vakcinu “Sputnjik Ve”.

Sastanak Popovića i Manturova zakazan je po hitnoj proceduri, odmah nakon telefonskog razgovora predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Vladimira Putina, tokom kojeg su dvojica lidera potvrdila najviši nivo saradnje dve zemlje, saopšteno je iz Ministarstva za inovacije.

Popović je naveo da je odmah nakon telefonskog razgovora dva predsednika, po nalogu predsednika Vučića, doleteo sa svojim timom u Moskvu kako bi održali pripremne sastanke sa ruskom stranom uoči njihove posete Srbiji.

Ministar Manturov je iskazao punu posvećenost tom procesu, preneo je Popović i dodao da je ruski ministar istakao da je Srbija prioritet za Rusku Federaciju kada je u pitanju zajednička proizvodnja vakcina, ali i nastavak isporuke vakcina Srbiji.

Popović je istakao da će rusku delegaciju predvoditi predstavnici Ministarstva industrije i trgovine Rusije, a da će je činiti vodeći tehnolozi čuvenog instituta Gamalej, predstavnici ruskih vlasti nadležnih za autorizaciju vakcine, kao i čelnici Ruskog fonda direktnih investicija, jedne od ključnih ruskih institucija u proizvodnji i distribuciji vakcina.

– Zadatak te delegacije je da utvrdi koliko brzo i u kom obimu možemo da započnemo proizvodnju ruske vakcine u Torlaku. Sastav ruske delegacije pokazuje da je Rusija veoma zainteresovana da pomogne Srbiji da u što kraćem roku uspostavi kapacitete za proizvodnju vakcine – kazao je Popović.

Dodao je da će član ruske delegacije biti i jedan od glavnih tehnologa koji je razvijao vakcinu “Sputnjik Ve” i koji je obučavao sve ruske proizvođače kako da proizvode tu vakcinu.

Posle sastanka Popovića i Manturova održan je sastanak operativnih timova za pripremu posete ruskih stručnjaka Srbiji.

Izvor: vesti-online.com